OTELLERDE YEMEK ETİKETLEME NASIL OLMALI?

Giriş

Günümüz modern otelcilik sektöründe misafir memnuniyeti işletmelerin başarısı açısından önemli bir kriterdir. Misafirlerin konforunun yanı sıra güvenli ve sağlıklı beslenmeleri de büyük önem arz eder. Bu yüzden dolayı otellerde sunulan yemeklerin doğru etiketlenmesi misafirlerin bilinçli tercihler yapmalarına olanak sağlar ve oluşabilecek sağlık sorunlarının önüne geçmeyi hedefler. Yemek etiketleme konusunda doğru bir strateji belirleyerek misafirlerinizin güvenini kazanabilir ve eşsiz bir deneyim yaşatabilirsiniz.

Yemek Etiketlemede Karşılaşılabilecek Sorunlar ve Çözümleri

Dil Çevirileri

Sorun: Uluslararası misafirler ağırlayan otel ve işletmelerde etiketlerdeki çevirilerde hatalar olabilmektedir. Bazı otomatik çeviri sistemlerinde hatalarla karşılaşılabilir ve misafirlerin sağlığı için bir tehdit oluşturabilir. Örneğin bulgur, yoğurt veya carpaccio gibi isimlerinin diğer dillerde belirli karşılığı olmayabilir belirli bir bölgeye özgü olabilir, literatüre o isimle girmiş olabilir. Durum her zaman buradaki popüler örnekler gibi de olmayabilir ve o durumda ise ekstra araştırma işine girilmesi gerekebilir. Özetle sanıldığı kadar basit bir işlem değildir.

Çözüm: Yemek etiketlerinin birden fazla dile doğru ve anlaşılır şekilde çevrilmesi için profesyonel çeviri hizmetleri kullanılmalı veya profesyonel çeviri hizmeti kullanan sistemler tercih edilmelidir. Gerektiğinde ise dil uzmanlarından destek alınmalıdır.

Örnek çeviri hataları;

Kısır hatalı çeviri: sterile
doğru çeviri: kisir - Turkish Bulgur Salad
Lahmacun hatalı çeviri: Turkish Pizza
doğru çeviri: lahmacun
Çiğ köfte hatalı çeviri: raw meatball
doğru çeviri: cig kofte - spicy bulgurballs
İmambayıldı hatalı çeviri: the imam fainted
doğru çeviri: imambayildi - stuffed eggplant with vegetables
Tavuk çevirme hatalı çeviri: chicken translate
doğru çeviri: rotisserie chicken

 

 

 

Buna benzer birçok yanlış ve komik durumla karşılaşmamak adına profesyonel çeviri desteği sunan yemek etiketleme sistemleri tercih edilmelidir. Aksi takdirde doğru çevrildiği sanılarak sunum yapılan etiketlerde misafir tarafında güven zedelenir, otel veya işletmenizde kötü bir imaj oluşabilir.

Alerjenlerin Belirtilmemesi ve Değişimler

Sorun: Herhangi bir yemeğin alerjenleri reçetesinden yani içindekilerden gelir. Açık büfelerde yemekler ve içerikler sürekli olarak değişken haldedir. Örneğin bir yemek normalde içinde yoğurt olmadan servis edilirken sonrasında içine yoğurt eklenebilir ve o halde servis edilmeye devam edilir. Burada daha önceden hazırlanmış yemek etiketi de güncellenmesi gerekir aksi takdirde yoğurttan gelen laktoz alerjisi görünmeyecektir ve misafir laktozsuz sanıp yiyecektir. Yemeklerin sürekli değişken olduğu ortamda etiketler de dinamik yapıda olmalıdır. bu durumda hızlı müdahale her zaman olmayabilir  yemek etiketlerinin oluşturulması için ekstra çaba gerektiğinden işi sıkıntılı bir duruma getirecektir.

Çözüm: Yemek etiketlemede ilgili yiyeceğin alerjenleri belirtilerek bu sorunun önüne geçi ama bu işlem sıradan yöntemlerle yapılmaya kalkılırsa sanılanın aksine üzerinde çok fazla mesai ve emek sarf edilmesi gerekir.

Yemek Etiketinde Alerjen Bilgisi Oluşturma Aşamaları

  1. Ürün bilgisi edinme: Üreticiden ve formülasyon kaynağından ürün hakkında detaylı bilgi edinme.
  2. Yemek reçetesi inceleme: Yemekteki her bir bileşenin alerjen riskini değerlendirmeyi içerir.
  3. Alerjenleri belirleme: Formülasyon incelenerek içerdiği potansiyel alerjenler tanımlanır.
  4. Etiketleme yönetmeliklerine uygunluk: İlgili gıda güvenliği ve etiketleme yönetmeliğe uygunluk kontrol edilir.

Yukarıda bahsedilen maddeler okunduğu kadar kısa süren işlemler değildir. Tüm yemeklerin her bir bileşenine varana kadar detaylı bir inceleme gerekmektedir. Hem doğru bilgilendirme hem de zamandan tasarruf için dijital etiketleme yöntemi bu sorunda da devrimsel nitelikte bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Üstelik bu alerjenler evrensel simge ve görsellerle desteklenerek anlaşılabilirliği üst seviyeye çıkarmaktadır.

Besin Değerelerini Belirtme

Sorun: Sağlıklı beslenmeye dikkat eden kişiler için tüketilecek olan gıdanın besin değerleri önem teşkil etmektedir. Kalori, protein, karbonhidrat ve yağ oranları belirtilmediği takdirde bu duruma dikkat eden bireylerin sağlıklı tüketim tercihi yapması mümkün olmamaktadır.

Çözüm: Bu süreç alerjen belirleme süreci kadar belki de daha fazla zaman alacaktır.

Yemek Etiketinde Besin Değerlerini Oluşturma Aşamaları

  1. Tarif ve içerik listesini toplama: Yemekteki malzemelerinin liste ve miktarını içeren tarif alınır.
  2. Besin değerleri bilgilerini toplama: Her bir bileşenin besin değeri bilgileri toplanır.
  3. Miktar ve porsiyon hesaplamaları: Tarifin belirli bir porsiyonu için her bileşenin miktarları hesaplanır.
  4. Besin değerlerinin hesaplanması: Her bir bileşenin besin değeri toplanır ve tarifin toplam besin değeri hesaplanır.
  5. Sürekli güncelleme: Tarif veya malzemelerde yapılan değişiklikler doğrultusunda besin değerleri ve dolayısıyla etiket güncellenir.

Bahsedilen işlemleri her yemek için ayrı ayrı yapmak fazlasıyla zaman kaybına sebebiyet vermekte olup, hata payı dijital sistemlere göre daha fazladır. İlk etapta bakıldığında bu sistemler maliyetli gözükse de ekstra personel maliyeti, kaybedilen zaman ve müşteri memnuniyeti açısından ele alındığında aslında sanılanın aksine uzun vadede gayet ekonomik, verimli ve işlevseldir.

Yemek Etiketinde Sunum ve Görünümdeki Tutarsızlıklar

Sorun: Yemek etiketleri sergilenirken kullanılan stand, stantta kullanılan malzeme yapısı, dayanıklılık seviyesi ve yemek etiketi bölümü estetik olarak hoş görünmeyebilir. 

Çözüm: Bu durumda iyileştirmeyi sağlamak adına profesyonel ekiplerden destek alınabilir, dijital yemek etiketi tercih edilmese dahi stand yapısı ve yemek etiketi tasarımı belli standartlar çerçevesinde uygulanmalıdır.

Teknik Eksiklik ve Yetersizlikler

Sorun: Yemek etikeleme işlemlerinin manuel olarak yapılıyor olması hata ve tutarsızların oluşmasına neden olabilir. Otel personelinin teknik olarak yetersiz oluşu da bu süreci olumsuz bir şekilde etkileyecektir.

Çözüm: Dijital etiketleme sistemi kullanılarak bu durumdan daha fazla kan kaybetmeden kurtulmak mümkündür. Böylelikle içerik ve besin değerleri veritabanlarından otomatik olarak çekilir ve güncellenir. Üstelik bu sisteme entegre qr kod ile misafirlerin mobil cihazlarından yiyecek hakkında daha detaylı bilgiye ulaşması sağlanabilir.

Türkiye’de Gıda Etiketleme Mevzuatı

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği tüketicinin doğru bilgilendirmesini ve sağlığını korumayı amaçlamaktadır. Gıda bilgilerine, etiketlerine, tüketicinin korunmasına ve işletmelerin sorumluluklarına dair hüküm koymaktadırlar. 

Bu yönetmelik Avrupa Birliğinin 1169/2011/EU sayılı Tüketicilerin Gıdalar Hakkında Bilgilendirilmesine İlişkin Tüzüğüne paralel olarak hazırlanmıştır.

Sonuç

Otellerde yemek etiketleme sistemi, misafir memnuniyeti ve sağlığı açısından kritik bir durumdur. Doğru ve detaylı etiketleme, misafirlerin bilinçli seçimler yapmasını kolaylaştırır ve potansiyel sağlık problemlerinin önüne geçer. Bu süreçte karşılaşılan sorunların çözümü için, yeterli bilgilendirme, alerjenleri belirtme, teknik çözümler, dil çevirileri ve personel eğitimi konularında doğru bir strateji belirlenmelidir. DigyGlobal ürünü olan DigyFoody anlatılan problemlerin tümüne çözüm olacak nitelikte bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır.